Leve de potgeranium (Pelargonium)!

Leve de potgeranium (Pelargonium)!

Het zijn dankbare planten die eindeloos lang bloeien. Geraniums zijn er in heel veel soorten en maten. Er zijn zowel tuingeraniums als potgeraniums. Officieel heten die laatste vorstgevoelige en kleinere geraniums ‘Pelargonium’. Met potgeraniums of Pelargoniums in potten en bakken op het terras, de tuintafel, het balkon en aan de balkonrailing heb je meteen een fleurig, mediterraan vakantiesfeertje. Zowel geraniums als pelargoniums zijn nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum in Afferden.

Geraniums in geuren en kleuren

Zowel tuingeraniums als Pelargoniums zijn er met groot en klein, zacht en stevig blad, in kleur variërend van diep donker tot licht groen. Sommige hebben blad met lichte of juist donkere nerven of vlekken. Ze zijn er met grote en kleine bloemen, die enkelvoudig, halfgevuld en dubbel kunnen zijn. De kleur van de bloemen is ook heel divers, van lichte kleuren, zoals wit en zachtroze, tot felrood. En dan zijn er ook nog sierlijke potgeraniums met tweekleurige bloempjes én geurgeraniums, zoals Pelargonium odoratissimum en Pelargonium graveolens. Deze geuren 's avonds en 's nachts en wanneer je het blad aanraakt.

Sommige tuingeraniums groeien flink uit de kluiten, andere houden een bescheiden formaat. Bepaalde tuingeraniums doen het goed in de schaduw, zelfs onder een boom, andere willen graag wat meer zon. Vrijwel alle potgeraniums of Pelargoniums bloeien het rijkst in de volle zon. Als je telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert en ze om de twee weken vloeibare voeding geeft bloeien ze eindeloos door, van mei tot in oktober.  

Staande, hangende en Franse potgeraniums

De meest bekende potgeranium is de ‘staande’, rechtop groeiende Pelargonium zonale. Deze krijgt hart- of niervormige, licht behaarde bladeren en bloemenschermen in allerlei tinten. Ook heel populair is de Franse geranium, in het Latijn Pelargonium grandiflorum of domesticum geheten. Deze heeft grote, trompetvormige bloemen en fluweelzachte, gezaagde bladeren. De bloemen hebben heel uiteenlopende, prachtige kleuren of kleurcombinaties. Een van de mooiste en meest geliefde is de Pelargonium ‘Lord Bute’, die diep bordeauxrode bloemen met een rozerood randje heeft. Franse geraniums kun je ook in een pot in de vensterbank zetten, maar buiten zullen ze rijker bloeien.

Voor hangmanden en bakken aan de balkonrailing zijn hanggeraniums erg leuk. Die vind je in ons tuincentrum in Afferden onder de naam Pelargonium peltatum. Heel mooi is de Pelargonium peltatum ‘Barbe Bleu’, met dramatische, karmozijnrode bloemtrossen aan lange ranken.

Geurgeraniums

En dan heb je nog de geurgeraniums, zoals de bekende citroengeranium (Pelargonium graveolens of crispum), die kleine, enkele, lilakleurige bloempjes krijgt. Ideaal om muggen en vliegen mee op afstand te houden. Er zijn ook geurgeraniums die naar rozen ruiken, zoals de Pelargonium ‘Roses of Attar’, die kleine, enkele, lilakleurige bloemen krijgt. Ook bijzonder zijn de Pelargonium odoratissimum, die een appelgeur verspreidt en kleine, witte bloempjes krijgt, en de ‘Chocolate Peppermint’, die geurt naar pepermunt en enkele, mauvekleurige bloemen en chocoladebruine vlekken op het blad heeft. Wanneer je biologisch geteelde, onbespoten geurgeraniums hebt kun je het blad gebruiken als smaakmaker in de keuken, in een salade, bij een dessert, gebak of in de thee.

Tip: Geef op Moederdag (12 mei) eens geen parfum of bos bloemen cadeau, maar een (geur)geranium. Daar heeft je moeder maandenlang plezier van. Met een beetje handigheid kan ze hem aan het eind van de zomer stekken en er ook volgend jaar van genieten.